torsdag 30 januari 2014

Spenat- & fetaostBiffar

Bönbiffen
oändligt många variationer, oändligt många smaker

Idag har jag har valt att göra dessa biffar med smak av spenat och fetaost. Främst för att min sambo hade lite spenat i frysen. "En tager vad en haver", tänkte jag.
Om spenat inte är en favorit så är det enkelt att ta bort från receptet och lägga till det som passar dig. Det en ska tänka på när en ska göra bönbiffar är att reducera så mycket vätska som möjligt ur smeten. Använder du dig av färska grönsaker är det bra att riva ner dem vid sidan av och pressa ur den vätska som den innehåller. Jag brukar spara vätskan och använda juicen till smoothies eller dricka den som den är.

Jag använde mig av fryst spenat, vilket inte är optimalt, den färska varianten är givetvis nyttigare men då ska en se till att den är ordentligt sköljd. Spenat innehåller mycket järn, A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin. Dessa näringsämnen tas bäst upp om du äter spenaten rå men det är klart att vi kommer att få i oss en del även i dessa biffar!

Kikärtor och Sojabönor är en bra proteinkälla och Sojabönorna kan även användas av dem som går på LCHF-dieten då de har en låg kolhydratmängd om en jämför med andra bönor. I Asien har sojabönan använts som medicin i århundraden då den har visats minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, canser och benskörhet.

Dessa biffar är alltså rena hälsotrippen!

Jag lagar alltid en stor mängd på en gång, då kan en slänga in i frysen eller ha med sig som matlåda i flera dagar.

recept 7 port:
200 g kikärtor
200 g sojabönor
275 g fryst spenat (tinad och avrunnen/pressad på vätska)
200 g fetaost
2 msk mandelmjöl
1 msk NoEgg
½ msk persillada (istället för salt)
½ msk torkad oregano
20 g panko (asiatiskt ströbröd)


Om du använder dig av torkade bönor så ska de ligga i blöt i ca 1 dygn. Sen kokar du dem i ca 45 - 90 min. Du får smaka dig fram tills de är mjuka och är goda att tugga på. Koktiden varierar beroende på hur länge bönorna har fått ligga i blöt.

Sätt på ugnen på 200 grader
du börjar med att mixa bönorna till önskad konsistens. jag föredrar att inte ha smeten helt slät utan se till att det är lite bitar utav bönorna kvar.
När du har din önskade konsistens har du i resten av ingredienserna. fetaosten smular du ner. 
rör runt tills allt blandats ordentligt. 

'NoEgg är en äggersättning som en kan få tag på i de flesta matbutiker och hittas ofta på samma hylla där de säljer glutenfritt. NoEgg är inte bara bra för att det är veganskt, utan det är också toppenbra att använda som bindande medel när en ska göra biffar. Eftersom att det är en torrvara så undviker du att smeten blir för kletig, vilket gör den problematisk att hantera. Mandelmjölet använder jag också för att binda smeten och det är en kolhydratsfri mjölsort som jag även använder när jag gör pajdeg.


När du är nöjd med din smet formar du biffar och vänder ner i ströbrödet. Om du vill undvika kolhydrater kan du använda sesamfrön till paneringen istället för ströbröd.
Lägg biffarna i en ugnssäker form på bakplåtspapper eller ha i lite olja i botten av formen.
låt biffarna vara i ugnen i ca 20 - 30 min. 
Anledningen till att jag tillagar biffar i ugnen är för att de lätt går sönder i stekpannan medan de bakas ifred i ugnen. När biffarna tas ut ur ugnen är de oftast porösa till konsistensen men om en låter dem vila i 10 min så har de stannat och är sedan fasta. Det går då jättebra att steka dem om en skulle vilja ha stekyta på biffarna.

Jag serverade mina biffar med en mix av mathavre och svartris som jag kokat i grönsaksbuljong, en yoghurtsås som jag slängde ihop av yoghurt, tomatpuré, kryddor och vitlök. 

Dessa biffar innehåller:
208 kcal

varav 100 g kolhydrater, 40 g protein och mindre än 20 g fett
vilket är mer än hälften av rekommenderat dagligt intag.

Bra information omNoEgg hittar ni på gröngåva.se:
http://www.grongava.se/shop/product/no-egg-aggersattning


fredag 24 januari 2014

Efter träningen

Efter träning är det viktigt att fylla på med ny energi. Ta gärna något litet direkt efter, en frukt eller liknande. Se sedan till att få i dig något ordentligt så att kroppen får möjlighet att läka. 

Har du någonsin hört någon (eller dig själv) säga: 
   "Ååh jag som precis kommit igång med träningen, å så går jag och blir sjuk, så himla typiskt min otur"
Jag kan lova dig att det inte handlar om otur, det beror på att du inte gett kroppen den energi som det kräv för den att återhämta sig efter ett träningspass. 

Om det inte finns utrymme för dig i din hektiska vardag att sätta dig och äta en rejäl måltid direkt efter ett träningspass så kanske det finns utrymme för en extra ansträngning i köket på morgonen.
Det är alltid bäst att själv tillreda det man ska stoppa i sig för att vara säker på vad den egentligen innehåller. Det finns ett gäng proteindrycker på marknaden men många innehåller någon animalisk produkt så är du vegan blir det problem att leta i varuautomaten på gymmet. 
Detta är receptet  på en riktigt bra smoothie som fungerar superbra direkt efter träningen om det inte finns utrymme för mat. Dock vill jag påpeka att den inte ska ersätta en måltid. Det är jätteviktigt att du någon gång faktiskt sätter dig ner och äter i lugn och ro.

Men detta är receptet på en "hålligång och flängarunt- smoothie"

1 banan
en näve hallon
1 dl bakepro (annat proteinpulver går lika bra)
en skvätt blutsaft (järn baby! extra viktigt om du är kvinna)
i detta fall tog jag granatäppeljuice (när du köper färdig juice, kolla alltid innehållsförteckningen. om socker finns med och framför allt om det står socker bland de första ingredienserna så är det bara att dumpa den sorten direkt. försök hitta de sorter som enbart innehåller frukt. det bästa vore om du införskaffar dig en juicepress för då kan du vara säker på att du får i dig en ren produkt)

mixa alla ingredienserna med stavmixer eller i en blender
denna energibomb innehåller 465 kcal och bör ge din kropp kraft för återhämtning
enyoj!

torsdag 23 januari 2014

Renée Voltaire

I hjärtat av Stockholms city hittar ni Renée Voltaires restaurang och café. Här hittar ni en blandning av vego, rawfood och allmänt hälsosam mat.
Restaurangen fungerar även som butik och ni kan finna allt som behövs för era egna rawfoodrecept. Jag kan nästan lova er att om ni stöter på någon okänd ingrediens i något recept så kan ni finna den hos Renée Voltaire.

Jag och min syster begav oss dit för att ladda upp energinivåerna efter ett hårt träningspass och vi kunde inte ha blivit nöjdare. Det var supergott och den fantastiska miljön gjorde besöket till en riktig höjdpunkt på dagen. Inte bara god mat, du laddar även på ditt positiva känslokonto.

Maten i sig är inspirerad av rawfood-köket men i restaurangen finns upphettad och tillagad mat så det bryter mot rawfood-reglerna. dock serveras alla rätter på lunchmenyn med en härlig rawfood-sallad. vad som gör rawfood så speciellt är att den ofta innehåller många ingredienser och mycket fröer och frukt. Idag innehöll salladen bla äpple och rå gulbeta vilket gjorde den smakrik och härligt krispig.
Menyn förändras med jämna mellanrum men det finns alltid gott bröd och knäckebröd som har den där hembakade känslan samt hummus och bönpesto.

Alla som har möjlighet att ta sig in till city och som kan lägga 150kr på lunch - Gör det! Det är så otroligt värt det!

 det finns alltid olja och kryddor på borden och maten serveras alltid på vackra tallrikar
 vackra bord
 Think global, eat local
 ett plus för det starka kaffet som serverades i vackra koppar
 Agavesirap och en del andra baktillbehör
 Green power, Enjoy!
 menyn förändras med jämna mellanrum men den är alltid lika färgglad och fin
 en del av butiksdelen
 frön, pulver och smoothiemixar finns att få tag på
och är du sugen kan man alltid ta en rawfoodfika innan man avslutar besöket hos Renée Voltaire

Ni hittade Renée Voltaires restaurang i PUB-gallerian på nedre plan