Bönbiffen
oändligt många variationer, oändligt många smaker
Idag har jag har valt att göra dessa biffar med smak av spenat och fetaost. Främst för att min sambo hade lite spenat i frysen. "En tager vad en haver", tänkte jag.
Om spenat inte är en favorit så är det enkelt att ta bort från receptet och lägga till det som passar dig. Det en ska tänka på när en ska göra bönbiffar är att reducera så mycket vätska som möjligt ur smeten. Använder du dig av färska grönsaker är det bra att riva ner dem vid sidan av och pressa ur den vätska som den innehåller. Jag brukar spara vätskan och använda juicen till smoothies eller dricka den som den är.
Jag använde mig av fryst spenat, vilket inte är optimalt, den färska varianten är givetvis nyttigare men då ska en se till att den är ordentligt sköljd. Spenat innehåller mycket järn, A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin. Dessa näringsämnen tas bäst upp om du äter spenaten rå men det är klart att vi kommer att få i oss en del även i dessa biffar!
Kikärtor och Sojabönor är en bra proteinkälla och Sojabönorna kan även användas av dem som går på LCHF-dieten då de har en låg kolhydratmängd om en jämför med andra bönor. I Asien har sojabönan använts som medicin i århundraden då den har visats minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, canser och benskörhet.
Dessa biffar är alltså rena hälsotrippen!
Jag lagar alltid en stor mängd på en gång, då kan en slänga in i frysen eller ha med sig som matlåda i flera dagar.
recept 7 port:
200 g kikärtor
200 g sojabönor
275 g fryst spenat (tinad och avrunnen/pressad på vätska)
200 g fetaost
2 msk mandelmjöl
1 msk NoEgg
½ msk persillada (istället för salt)
½ msk torkad oregano
20 g panko (asiatiskt ströbröd)
Om du använder dig av torkade bönor så ska de ligga i blöt i ca 1 dygn. Sen kokar du dem i ca 45 - 90 min. Du får smaka dig fram tills de är mjuka och är goda att tugga på. Koktiden varierar beroende på hur länge bönorna har fått ligga i blöt.
Sätt på ugnen på 200 grader
du börjar med att mixa bönorna till önskad konsistens. jag föredrar att inte ha smeten helt slät utan se till att det är lite bitar utav bönorna kvar.
När du har din önskade konsistens har du i resten av ingredienserna. fetaosten smular du ner.
rör runt tills allt blandats ordentligt.
'NoEgg är en äggersättning som en kan få tag på i de flesta matbutiker och hittas ofta på samma hylla där de säljer glutenfritt. NoEgg är inte bara bra för att det är veganskt, utan det är också toppenbra att använda som bindande medel när en ska göra biffar. Eftersom att det är en torrvara så undviker du att smeten blir för kletig, vilket gör den problematisk att hantera. Mandelmjölet använder jag också för att binda smeten och det är en kolhydratsfri mjölsort som jag även använder när jag gör pajdeg.
När du är nöjd med din smet formar du biffar och vänder ner i ströbrödet. Om du vill undvika kolhydrater kan du använda sesamfrön till paneringen istället för ströbröd.
Lägg biffarna i en ugnssäker form på bakplåtspapper eller ha i lite olja i botten av formen.
låt biffarna vara i ugnen i ca 20 - 30 min.
Anledningen till att jag tillagar biffar i ugnen är för att de lätt går sönder i stekpannan medan de bakas ifred i ugnen. När biffarna tas ut ur ugnen är de oftast porösa till konsistensen men om en låter dem vila i 10 min så har de stannat och är sedan fasta. Det går då jättebra att steka dem om en skulle vilja ha stekyta på biffarna.
Jag serverade mina biffar med en mix av mathavre och svartris som jag kokat i grönsaksbuljong, en yoghurtsås som jag slängde ihop av yoghurt, tomatpuré, kryddor och vitlök.
Dessa biffar innehåller:
208 kcal
varav 100 g kolhydrater, 40 g protein och mindre än 20 g fett
vilket är mer än hälften av rekommenderat dagligt intag.
Bra information omNoEgg hittar ni på gröngåva.se:
http://www.grongava.se/shop/product/no-egg-aggersattning
Alltså mums! De här ska jag laga!
SvaraRaderaKul! Det här är supergott! Lycka till!
Radera