tisdag 25 mars 2014

Shanti - den bästa indiska restaurangen i stan!


Om du befinner dig i stockholm och är sugen på indiskt så ska du gå till Shanti, Soft Corner. Restaurangen som vunnit priser för bästa indisk mat i hela Europa. Både som vegetarian, vegan eller köttis så kommer du bli lycklig över det stora utbudet av rätter.
Som vegetarian är en van vid att få välja mellan max 3 rätter och eventuellt fråga om de kan tillaga en rätt utan köttet. Men på shanti finns valmöjligheternas valmöjligheter.


detta är några av de vegetariska rätter som finns på menyn. Men en av anledningarna till att jag och min sambo älskar att gå just dit är för deras fantastiska utbud på naanbröd. Jag väljer alltid det klassiska vitlöksnaanbrödet medan min sambo alltid väljer peshwari naan. Det är ett naanbröd med russin, kokos och honung. Det är lite sött och är urgott till både söta dippsåser och salta grytor. 


Såhär kan en rätt se ut när den serveras. Detta är Pumpa med ost Vadji, som står överst i den vegetariska menyn.

Lite bilder från deras hemsida:



och ja! precis så mysigt som det ser ut på bilden är det i verkligheten, bara att då doftar det också indiska kryddor och alla värmeljus känns påtagligt mer levande än på bilden.
Jag rekommenderar er att ta er till Shanti, soft corner så fort som möjligt!!

Shanti hittar du på Södermalmsallén 34
shanti.se
bordbokning: 08-6439700 (endast bokning på telefon)

onsdag 19 mars 2014

Broccoligratäng

Är du som jag och tycker om såser, röror eller gratänger till maten? Om maten blir för torr så blir den lika med tråkig om du frågar mig. Röror och såser kan en variera i all oändlighet och trender kommer och går. Själv är jag fruktansvärt trött på hoummus, ajvar och vitlöksyoghurt som jag ätit sen jag först blev vegetarian för sisådär 10 år sedan. Det tycks aldrig slå fel att blir en bjuden på vegetarisk mat av någon som själv inte är vegetarian så finns de oftast där; tomatsåserna och bönrörorna.

Idag tänkte jag slå två flugor i en smäll och rensa lite i kyl och frys samtidigt som jag fixade matlådor till veckan. En supersmaskig broccoligratäng blev resultatet.


För gratängen behöver du:
2 broccolihuvuden
1 dl valnötter
5 dl creme fraiche (är du vegan tar du soyghurt)
1 dl grädde (jag tog det för att jag hade en slatt i kylen, ej nödvändigt)
1 msk dijonsenap
grönsaksbuljong
riven ost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader
Bita upp broccolin i mindre bitar. Skär stammen i cm-breda skivor. Koka broccolin en stund för att minska tiden i ugnen. Den behöver inte vara färdigkokt, alltså helt mjuk, för då finns risken att den blir för mjuk i gratängen. ca 5 min skulle jag rekommendera. Ej längre.
Smält creme fraichen i stekpanna och häll på grädde, dijonsenap och tillsätt buljong. Jag använder mig av ekologisk buljong i pulverform, därför har jag svårt att säga hur mycket jag har tagit. Men antingen så slänger du i en buljongtärning och använder du pulver som jag, så strör du i lite i taget. Låt såsen koka upp och smaka av med mer buljong om det behövs.

Häll upp din broccoli i en ugnsform, häll på såsen.
Hacka dina valnötter och strö dem över broccolin och såsen. Vänd ner såsen och nötterna försiktigt så att du inte skadar broccolin.
strö riven ost över
Ställ in i ugnen och gratinera i ca 20 - 30 min eller tills gratängen fått en fin yta.

Jag serverade med kikärts- och sojabiffar, lite klyftpotatis samt en enkel sallad.
Andra dagen åt jag med ris och det var faktiskt godare.

Lycka till och smaklig måltid!

torsdag 13 mars 2014

Paneer - indisk ost

När du har ätit quorn, soyaprotein, bönor och linser 40 213 gånger så finns risken att du börjar tröttna och söker efter andra proteinkällor. Det är då vi börjar leta bland mitt favoritprotein - OST! Detta gäller förstås enbart för vegetarianer och inte för veganer - your loss. 
En supergod ost som är fast i konsistensen och inte smälter när du har den i uppvärmd mat, så som grytor, soppor, i ugn eller i pannan är Paneer - den indiska färskosten. Dessutom är den superenkel att göra själv (jag vet inte ens om den finns att få tag på i butik, möjligtvis i specialbutiker).

Det enda du behöver är mjölk, vitvinsvinäger och en ostduk. En ostduk är i princip samma sak som den duk du använder till saft. Men eftersom det inte är saftsäsong just nu så är det jättesvårt att hitta sådan duk i butik. Möjligtvis så letade jag inte tillräckligt länge eller i fel butiker. Jag tog därför en klassisk disktrasa, den varianten som är tunn och är ganska otät i texturen. Jag köpte dessa enbart för detta tillfälle och jag tror att jag nu har ostdukar till flera år fram i tiden.

Till mitt recept behöver du:
3 ½ dl mjölk
2 dl varmt vatten
3/4 dl vitvinsvinäger



Gör såhär:
Låt mjölken koka upp på hög värme under omröring (du vill inte ha bränd mjölk, det smakar jätteäckligt i hela mjölken). 
Blanda vatten och vinäger.
När mjölken kokat upp tar du kastrullen av plattan.
Tillsätt vinägerblandningen lite i taget och rör om. Nu börjar mjölken att ysta sig (fint ord för att skära sig)


När mjölken ser såhär äcklig ut så är den redo för ostduken.
Jag använde två lager ostduk som jag lägger i ett durkslag. sedan häller du mjölken i durkslaget och låter den rinna av ett par minuter. Sedan viker du ihop duken till ett litet paket så att du kan pressa ut överflödig vätska. 


Nu kan du lämna ditt ostpaket tills det svalnat och blivit till en fast ost.

I detta fall så bitade jag upp osten i fina små mumsbitar och panerade dem med en hel drös med kryddor (cayenne, kanel, kardemumma, spiskummin och en liten indisk kryddblandning som jag hade hemma i skafferiet), mandelmjöl och panko. Sedan stekte jag dem i mycket olja så att de fick en friterad känsla.
Jag hade dem som förrätt så jag serverade enbart med dippsås.


Smaklig måltid och lycka till!

tisdag 11 mars 2014

Zucchini-rullader med paprika, fetaost & vitlök

Jag och några arbetskamrater, som alla är intresserade av matlagning, har kört igång med "halv 8 hos mig"- middagar och jag var först ut. Jag valde att ha ost som tema då jag använder mig av ost i nästan varje måltid. Jag inledde med hemmagjorda panéer (indisk ost) med två dipsåser; mango chutney (som det finns recept på tidigare i bloggen) och mynta- & korianderdipp.
Ibland kan det vara lite svårt att komma på vad en ska tillaga om en vill bjuda på "finmiddag" om en vanligtvis är van vid att tänka i banorna oxfilé. Jag har en favoriträtt som jag oftast bjuder på när jag vill glänsa lite extra i köket. Och här kommer receptet på mina Zucchinirullader:

4 port
Du behöver:
2 Zucchini
Vitlök (ju mer desto bättre)
1 röd paprika
2 block fetaost
olja till stekning

Gör Såhär:
Skiva Zucchini tunt på längden. Ca 4 mm skivor. Och stek dem i olja och vitlök tills de blivit mjuka och då blivit böjbara (du vill kunna snurra ihop dem till rullader).
Lägg dem på ett fat för att svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa fetaost och paprika till en smet. Jag brukar hacka paprikan lite innan så blir den lättare att mixa.


I detta fall hade jag tillgång till en redig mixer men det fungerar lika bra med stavmixer.
Lägg en klick av din smet på en skiva zucchini och bred ut ett lager. Rulla ihop och lägg i ugnssäker form. Jag använder portionsformar när jag gör den här rätten eftersom att den blir ganska så "såsig" och dessutom så känns det lite lyxigare när du serverar på detta sätt. När du gjort klart alla rullader så häller du över det sista av såsen.
Toppa gärna med lite riven ost (nej, du kan inte ha för mycket ost i maten)
Tillaga i ugnen i ca 20 - 30 min eller tills de fått en fin yta.


Servera med duchessepotatis och en fräsch sallad.
lycka till!

söndag 2 mars 2014

Kokosgryta med sting

Dags för storkok då denna månad kräver lite extra av min ekonomi. Detta recept är anpassat för ett hushåll på två personer som ska ha matlådor i ett gäng dagar. Jag hittade en burk med kokosmjölk i skafferiet, hade lite lök i kylen och piripiri-sås. Även min hemmakokade mango Chutney fick göra ett gästspel i denna gryta (recept på mango Chutney finns i blogginlägget innan detta).

Jag hade ganska mycket rester av grönsaker i kylen vilket gav mig en mycket innehållsrik gryta. Du behöver förstås inte följa detta recept till punkt och pricka. Ta de grönsaker som du tycker är goda. Jag har också en hel del kryddor i skafferiet vilket ger mig mer handlingsutrymme. Du kan dra ner på kryddorna så att de passar din plånbok och ditt skafferi.
Obs! Detta är ingen gryta du gör om du är stressad eller vill pyssla med något annat samtidigt. Den kräver ganska mycket engagemang och uppmärksamhet.

Jag använde:
½ sötpotatis
1 gul lök
3 morötter
1 bukett broccoli
1 förpackning quornfilé (ta tofu eller bönor om du är vegan)
1 ½ dl jordnötter, saltade
2 burkar kokosmjölk
1 msk piripirisås
1 dl mango Chutney
2 msk kinesisk soja (därav den snygga färger på grytan, bli inte avskräckta)
Timjan (till sötpotatisen om du gillar det, annars valfri krydda)
olja (jag använder olivolja)
kryddor (de kryddor jag använde presenteras i Gör såhär: delen)


Gör såhär:
Hacka alla grönsaker, förutom sötpotatisen, i önskvärd storlek.


Sötpotatisen gör sig inte jättebra i kokat tillstånd så därför körde jag dem separat i ugnen. Jag bitade upp dem som grova pommes.
Ca 30 - 40 min på 200 grader. Jag kryddade med salt och torkad timjan.


Släng i dina grönsaker i en gryta tillsammans med olja. Fräs grönsakerna på hög värme i ca 10 min. Var noga med att röra runt i grytan med jämna mellanrum så att grönsakerna inte bränns.
Tillsätt kokosmjölk, chutney, piripirisås och soja. Sänk temperaturen och låt puttra under lock i 15 min.
Kolla din sötpotatis som är i ugnen så att den inte bränner fast i formen. Ruska runt dem ungefär en gång i kvarten. Då kan du samtidigt kolla om de börjar bli klara genom att känna på dem med en gaffel. Sötpotatisen ska vara mjuk i konsistensen.
När din gryta har puttrat sina 15 min så börjar du med nästa steg.
Hacka quornfilén i önskvärt stora bitar och lägg dem i en stekpanna tillsammans med olja.
Krydda med valfria kryddor, jag använde spiskummin, grön harissa, salt och paprikakrydda.


Stek quornfiléerna på ganska hög värme i ca 10 min eller när de fått en fin stekyta. Blanda sedan ner dem i grytan tillsammans med jordnötterna. Jag valde att grovhackade dem för bättre smak och snällare tuggmotstånd.
Smaka av grytan och krydda upp den om det behövs med salt, piripirisås och chutney.
Servera med svartris som du toppar med sötpotatisen och sedan din gryta.


(som sagt, bli inte avskräckt av färgen)
smaklig måltid!!