torsdag 13 mars 2014

Paneer - indisk ost

När du har ätit quorn, soyaprotein, bönor och linser 40 213 gånger så finns risken att du börjar tröttna och söker efter andra proteinkällor. Det är då vi börjar leta bland mitt favoritprotein - OST! Detta gäller förstås enbart för vegetarianer och inte för veganer - your loss. 
En supergod ost som är fast i konsistensen och inte smälter när du har den i uppvärmd mat, så som grytor, soppor, i ugn eller i pannan är Paneer - den indiska färskosten. Dessutom är den superenkel att göra själv (jag vet inte ens om den finns att få tag på i butik, möjligtvis i specialbutiker).

Det enda du behöver är mjölk, vitvinsvinäger och en ostduk. En ostduk är i princip samma sak som den duk du använder till saft. Men eftersom det inte är saftsäsong just nu så är det jättesvårt att hitta sådan duk i butik. Möjligtvis så letade jag inte tillräckligt länge eller i fel butiker. Jag tog därför en klassisk disktrasa, den varianten som är tunn och är ganska otät i texturen. Jag köpte dessa enbart för detta tillfälle och jag tror att jag nu har ostdukar till flera år fram i tiden.

Till mitt recept behöver du:
3 ½ dl mjölk
2 dl varmt vatten
3/4 dl vitvinsvinäger



Gör såhär:
Låt mjölken koka upp på hög värme under omröring (du vill inte ha bränd mjölk, det smakar jätteäckligt i hela mjölken). 
Blanda vatten och vinäger.
När mjölken kokat upp tar du kastrullen av plattan.
Tillsätt vinägerblandningen lite i taget och rör om. Nu börjar mjölken att ysta sig (fint ord för att skära sig)


När mjölken ser såhär äcklig ut så är den redo för ostduken.
Jag använde två lager ostduk som jag lägger i ett durkslag. sedan häller du mjölken i durkslaget och låter den rinna av ett par minuter. Sedan viker du ihop duken till ett litet paket så att du kan pressa ut överflödig vätska. 


Nu kan du lämna ditt ostpaket tills det svalnat och blivit till en fast ost.

I detta fall så bitade jag upp osten i fina små mumsbitar och panerade dem med en hel drös med kryddor (cayenne, kanel, kardemumma, spiskummin och en liten indisk kryddblandning som jag hade hemma i skafferiet), mandelmjöl och panko. Sedan stekte jag dem i mycket olja så att de fick en friterad känsla.
Jag hade dem som förrätt så jag serverade enbart med dippsås.


Smaklig måltid och lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar