Är du som jag och tycker om såser, röror eller gratänger till maten? Om maten blir för torr så blir den lika med tråkig om du frågar mig. Röror och såser kan en variera i all oändlighet och trender kommer och går. Själv är jag fruktansvärt trött på hoummus, ajvar och vitlöksyoghurt som jag ätit sen jag först blev vegetarian för sisådär 10 år sedan. Det tycks aldrig slå fel att blir en bjuden på vegetarisk mat av någon som själv inte är vegetarian så finns de oftast där; tomatsåserna och bönrörorna.
Idag tänkte jag slå två flugor i en smäll och rensa lite i kyl och frys samtidigt som jag fixade matlådor till veckan. En supersmaskig broccoligratäng blev resultatet.
För gratängen behöver du:
2 broccolihuvuden
1 dl valnötter
5 dl creme fraiche (är du vegan tar du soyghurt)
1 dl grädde (jag tog det för att jag hade en slatt i kylen, ej nödvändigt)
1 msk dijonsenap
grönsaksbuljong
riven ost
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader
Bita upp broccolin i mindre bitar. Skär stammen i cm-breda skivor. Koka broccolin en stund för att minska tiden i ugnen. Den behöver inte vara färdigkokt, alltså helt mjuk, för då finns risken att den blir för mjuk i gratängen. ca 5 min skulle jag rekommendera. Ej längre.
Smält creme fraichen i stekpanna och häll på grädde, dijonsenap och tillsätt buljong. Jag använder mig av ekologisk buljong i pulverform, därför har jag svårt att säga hur mycket jag har tagit. Men antingen så slänger du i en buljongtärning och använder du pulver som jag, så strör du i lite i taget. Låt såsen koka upp och smaka av med mer buljong om det behövs.
Häll upp din broccoli i en ugnsform, häll på såsen.
Hacka dina valnötter och strö dem över broccolin och såsen. Vänd ner såsen och nötterna försiktigt så att du inte skadar broccolin.
strö riven ost över
Ställ in i ugnen och gratinera i ca 20 - 30 min eller tills gratängen fått en fin yta.
Jag serverade med kikärts- och sojabiffar, lite klyftpotatis samt en enkel sallad.
Andra dagen åt jag med ris och det var faktiskt godare.
Lycka till och smaklig måltid!
Den här gratängen ska vi pröva på söndag =) Tänkte slänga i lite kikärtor också och servera till ris som du gjorde dag 2.
SvaraRaderaÅåååh va gott!! Det blir nog superbra!
SvaraRadera