torsdag 6 februari 2014

En tager vad en haver

Det bästa med bönbiffar är att det inte finns några som helst gränser för vad en kan smaksätta dem med. Jag rotade runt i skafferiet och kylen för att skrapa ihop till något som skulle kunna fungera som lunch.


Jag hittade en burk bönor, en snutt purjolök, en trist kant av en paprika och en helt okej bit av en zuccini.
Detta är helt perfekt att skapa grönsaksbiffar av. Dock ska en tänka på att när en använder sig av färska grönsaker så får en förvänta sig att det blir mycket vätska i biffarna så antingen får en steka på grönsakerna innan en blandar i dem i bönsmeten eller så får en kompensera med extra mjöl. En kan använda sig av mandelmjöl om en vill undvika extra kolhydrater.


Jag finhackar mina grönsaker när jag ska ha dem i biffar, då blandar sig grönsakerna bättre med bönorna och du får en jämn och bra smak på biffarna. Just paprika innehåller ju massor med vätska så en får verkligen tänka på att tillsätta mjöl i smeten.


Jag river alltid ner så mycket av grönsakerna som möjligt vid sidan av innan jag tillsätter dem i bönsmeten. morötter, rödbetor och andra rotfrukter blir superbra i smeten när de rivs ner. I det här fallet rev jag min zuccini och pressade ur saften innan jag blandade ner den i smeten.
jag sparar alltid på saften och idag blandade jag ner en matsked vetegräs och så fick jag en supernyttig shot.

4 portioner
För dessa biffar använde jag:
1 burk blandade bönor, 400g
200 g zuccini
30 g gul paprika
40 g purjolök
persillada (andra kryddor och salt går lika bra)
1 msk No egg (ni hittar info om No Egg i mitt inlägg som heter Spenat- & fetaostbiffar)
½ dl mandelmjöl
svarta sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader
Mixa bönorna till en slät smet
finhacka purjolök och paprika och blanda ner dem i smeten. Riv zuccinin på ett fat. Pressa ur saften och blanda sedan ner zuccinin i bönsmeten. Tillsätt mjöl, kryddor och No Egg och blanda. Nu kan smeten uppfattas som mycket torr men grönsakerna i biffarna kommer att släppa mycket vätska så oroa er inte för att de ska bli torra.
Forma till fyra biffar
Lägg biffarna i en ugnssäker form på bakplåtspapper eller ha i lite olja i botten.
Strö lite sesamfrön över biffarna och stoppa sedan in dem i ugnen i 20 - 30 min.


Jag serverade mina biffar med pommes, gjorda av sötpotatis och lite tacosås (en tager vad en haver)
Supergott och superbra sätt att rädda matvaror som annars hade fått möta sitt öde i hushållssoporna.

Dessa biffar innehåller ca 170 kcal
8 g kolhydrater
5 g protein
5 g fett

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar