fredag 28 februari 2014

Mango chutney - äpple, ingefära & chili

Idag ska jag koka en gryta med kokosmjölk, sambal oelek och mango chutney. Då behöver vi alltså först och främst chutney. Det är faktiskt supergott och superenkelt att göra själv. Jag kokade egen för någon vecka sedan för att ha det som dippsås till paneer (indisk ost). Nu hade jag över så därför tänkte jag att jag skulle göra den här grytan som jag nämnde.

Mitt recept på mangochutney innehåller också ingefära vilket är superbra i förkylningstider, äpplen och chili. 
Det kan vara lite svårt att få tag på bra mango i den mängd som behövs för att koka chutney. Jag valde därför att köpa fryst mango vilket faktiskt blev riktigt bra. Jag slapp kladd, pill och frustration genom att köpa färdigbitad i frysdisken. Du gör självklart det valet själv. Dock finns det just nu en supergod mangosort ifrån Peru i våra svenska livsmedelsbutiker så om du vill använda dig av färsk mango rekommenderar jag den.



Du behöver:
1 kg äpplen
5 dl socker (i know, men detta är inget tips på bantingskurer)
2 st mango (jag tog två pkt fryst mango)
1 bit färsk ingefära (jag tog en 4 cm bit men du kan ta mer om du gillar ingefära)
0,75 dl vitvinäger
1 grön chili
2 msk honung

Skala och tärna äpplena och mangon (om du köpt färsk) i grova bitar. Skala och riv ingefäran. Kärna ur och hacka chilin, om du sparar kärnorna så får du en starkare chutney. Häll vinägern i en kastrull och tillsätt sockret, sätt på plattan på svag värme. Rör ihop sockret och vinägern. När det börjat bli varmt, när sockret börjar smälta, lägger du i frukterna. Låt allt koka på svag värme i 30 min. Tillsätt honungen och smaka av. Häll upp i glasburk och låt svalna. Förvara i kylen.

lätt som en plätt!
smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar