Mitt recept på mangochutney innehåller också ingefära vilket är superbra i förkylningstider, äpplen och chili.
Det kan vara lite svårt att få tag på bra mango i den mängd som behövs för att koka chutney. Jag valde därför att köpa fryst mango vilket faktiskt blev riktigt bra. Jag slapp kladd, pill och frustration genom att köpa färdigbitad i frysdisken. Du gör självklart det valet själv. Dock finns det just nu en supergod mangosort ifrån Peru i våra svenska livsmedelsbutiker så om du vill använda dig av färsk mango rekommenderar jag den.
Du behöver:
1 kg äpplen
5 dl socker (i know, men detta är inget tips på bantingskurer)
2 st mango (jag tog två pkt fryst mango)
1 bit färsk ingefära (jag tog en 4 cm bit men du kan ta mer om du gillar ingefära)
0,75 dl vitvinäger
1 grön chili
2 msk honung
Skala och tärna äpplena och mangon (om du köpt färsk) i grova bitar. Skala och riv ingefäran. Kärna ur och hacka chilin, om du sparar kärnorna så får du en starkare chutney. Häll vinägern i en kastrull och tillsätt sockret, sätt på plattan på svag värme. Rör ihop sockret och vinägern. När det börjat bli varmt, när sockret börjar smälta, lägger du i frukterna. Låt allt koka på svag värme i 30 min. Tillsätt honungen och smaka av. Häll upp i glasburk och låt svalna. Förvara i kylen.
lätt som en plätt!
smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar