tisdag 25 februari 2014

Vegetarisk husmanskost del 1 - grönpepparsås

De flesta såser som serveras på restauranger har någon form av animalisk ingrediens. Kalvfond är mycket vanlig i såser. Idag tänkte jag laga en typisk kötträtt på mitt eget vegetariska sätt.


Jag kokade potatis, gjorde en grönpepparsås och stekte en veganbiff som jag hittade i den vegetariska kyldisken.

För att göra grönpepparsåsen behöver du:
2st schalottenlök
2 - 3 msk grönpeppar i lag
1 tsk dijonsenap
4 dl grönsaksfond
2 - 3 dl grädde
vetemjöl

koka upp fonden enligt anvisningarna. det står på flaskan hur mycket fond du behöver till 1 dl vatten. tillsätt lite mjöl för att göra konsistensen lite tjockare. Enklast är att strö mjölet över fonden med hjälp av en sil samtidigt som du vispar. Då undviker du klumpar. Annars går det bra med ngn annan typ av redning som faller dig bättre i smaken.

Skölj pepparkornen noga för att få bort lagen. Hacka dem sedan grovt. Skala och finhacka löken.
För att få fram bäst smak på din sås så bör du tillreda den i samma stekpanna som du tillagar din "biff". Jag köpte en supergod variant som var kraftigt kryddad vilket gav en superbra smak på såsen.


Stek biffen i smör för bästa smak. Ta ur biffen och låt den vänta på såsen. Tillsätt en gnutta mer smör i pannan och tillsätt pepparkornen och löken. stek dem i nån minut och tillsätt sedan fonden och låt allt koka ihop. Tillsätt sedan grädde och senap och låt det koka samman till önskad konsistens.
servera med kokt potatis, din biff och en god sallad.

enklare än så kan de inte bli!
smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar