tisdag 25 mars 2014

Shanti - den bästa indiska restaurangen i stan!


Om du befinner dig i stockholm och är sugen på indiskt så ska du gå till Shanti, Soft Corner. Restaurangen som vunnit priser för bästa indisk mat i hela Europa. Både som vegetarian, vegan eller köttis så kommer du bli lycklig över det stora utbudet av rätter.
Som vegetarian är en van vid att få välja mellan max 3 rätter och eventuellt fråga om de kan tillaga en rätt utan köttet. Men på shanti finns valmöjligheternas valmöjligheter.


detta är några av de vegetariska rätter som finns på menyn. Men en av anledningarna till att jag och min sambo älskar att gå just dit är för deras fantastiska utbud på naanbröd. Jag väljer alltid det klassiska vitlöksnaanbrödet medan min sambo alltid väljer peshwari naan. Det är ett naanbröd med russin, kokos och honung. Det är lite sött och är urgott till både söta dippsåser och salta grytor. 


Såhär kan en rätt se ut när den serveras. Detta är Pumpa med ost Vadji, som står överst i den vegetariska menyn.

Lite bilder från deras hemsida:



och ja! precis så mysigt som det ser ut på bilden är det i verkligheten, bara att då doftar det också indiska kryddor och alla värmeljus känns påtagligt mer levande än på bilden.
Jag rekommenderar er att ta er till Shanti, soft corner så fort som möjligt!!

Shanti hittar du på Södermalmsallén 34
shanti.se
bordbokning: 08-6439700 (endast bokning på telefon)

onsdag 19 mars 2014

Broccoligratäng

Är du som jag och tycker om såser, röror eller gratänger till maten? Om maten blir för torr så blir den lika med tråkig om du frågar mig. Röror och såser kan en variera i all oändlighet och trender kommer och går. Själv är jag fruktansvärt trött på hoummus, ajvar och vitlöksyoghurt som jag ätit sen jag först blev vegetarian för sisådär 10 år sedan. Det tycks aldrig slå fel att blir en bjuden på vegetarisk mat av någon som själv inte är vegetarian så finns de oftast där; tomatsåserna och bönrörorna.

Idag tänkte jag slå två flugor i en smäll och rensa lite i kyl och frys samtidigt som jag fixade matlådor till veckan. En supersmaskig broccoligratäng blev resultatet.


För gratängen behöver du:
2 broccolihuvuden
1 dl valnötter
5 dl creme fraiche (är du vegan tar du soyghurt)
1 dl grädde (jag tog det för att jag hade en slatt i kylen, ej nödvändigt)
1 msk dijonsenap
grönsaksbuljong
riven ost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader
Bita upp broccolin i mindre bitar. Skär stammen i cm-breda skivor. Koka broccolin en stund för att minska tiden i ugnen. Den behöver inte vara färdigkokt, alltså helt mjuk, för då finns risken att den blir för mjuk i gratängen. ca 5 min skulle jag rekommendera. Ej längre.
Smält creme fraichen i stekpanna och häll på grädde, dijonsenap och tillsätt buljong. Jag använder mig av ekologisk buljong i pulverform, därför har jag svårt att säga hur mycket jag har tagit. Men antingen så slänger du i en buljongtärning och använder du pulver som jag, så strör du i lite i taget. Låt såsen koka upp och smaka av med mer buljong om det behövs.

Häll upp din broccoli i en ugnsform, häll på såsen.
Hacka dina valnötter och strö dem över broccolin och såsen. Vänd ner såsen och nötterna försiktigt så att du inte skadar broccolin.
strö riven ost över
Ställ in i ugnen och gratinera i ca 20 - 30 min eller tills gratängen fått en fin yta.

Jag serverade med kikärts- och sojabiffar, lite klyftpotatis samt en enkel sallad.
Andra dagen åt jag med ris och det var faktiskt godare.

Lycka till och smaklig måltid!

torsdag 13 mars 2014

Paneer - indisk ost

När du har ätit quorn, soyaprotein, bönor och linser 40 213 gånger så finns risken att du börjar tröttna och söker efter andra proteinkällor. Det är då vi börjar leta bland mitt favoritprotein - OST! Detta gäller förstås enbart för vegetarianer och inte för veganer - your loss. 
En supergod ost som är fast i konsistensen och inte smälter när du har den i uppvärmd mat, så som grytor, soppor, i ugn eller i pannan är Paneer - den indiska färskosten. Dessutom är den superenkel att göra själv (jag vet inte ens om den finns att få tag på i butik, möjligtvis i specialbutiker).

Det enda du behöver är mjölk, vitvinsvinäger och en ostduk. En ostduk är i princip samma sak som den duk du använder till saft. Men eftersom det inte är saftsäsong just nu så är det jättesvårt att hitta sådan duk i butik. Möjligtvis så letade jag inte tillräckligt länge eller i fel butiker. Jag tog därför en klassisk disktrasa, den varianten som är tunn och är ganska otät i texturen. Jag köpte dessa enbart för detta tillfälle och jag tror att jag nu har ostdukar till flera år fram i tiden.

Till mitt recept behöver du:
3 ½ dl mjölk
2 dl varmt vatten
3/4 dl vitvinsvinäger



Gör såhär:
Låt mjölken koka upp på hög värme under omröring (du vill inte ha bränd mjölk, det smakar jätteäckligt i hela mjölken). 
Blanda vatten och vinäger.
När mjölken kokat upp tar du kastrullen av plattan.
Tillsätt vinägerblandningen lite i taget och rör om. Nu börjar mjölken att ysta sig (fint ord för att skära sig)


När mjölken ser såhär äcklig ut så är den redo för ostduken.
Jag använde två lager ostduk som jag lägger i ett durkslag. sedan häller du mjölken i durkslaget och låter den rinna av ett par minuter. Sedan viker du ihop duken till ett litet paket så att du kan pressa ut överflödig vätska. 


Nu kan du lämna ditt ostpaket tills det svalnat och blivit till en fast ost.

I detta fall så bitade jag upp osten i fina små mumsbitar och panerade dem med en hel drös med kryddor (cayenne, kanel, kardemumma, spiskummin och en liten indisk kryddblandning som jag hade hemma i skafferiet), mandelmjöl och panko. Sedan stekte jag dem i mycket olja så att de fick en friterad känsla.
Jag hade dem som förrätt så jag serverade enbart med dippsås.


Smaklig måltid och lycka till!

tisdag 11 mars 2014

Zucchini-rullader med paprika, fetaost & vitlök

Jag och några arbetskamrater, som alla är intresserade av matlagning, har kört igång med "halv 8 hos mig"- middagar och jag var först ut. Jag valde att ha ost som tema då jag använder mig av ost i nästan varje måltid. Jag inledde med hemmagjorda panéer (indisk ost) med två dipsåser; mango chutney (som det finns recept på tidigare i bloggen) och mynta- & korianderdipp.
Ibland kan det vara lite svårt att komma på vad en ska tillaga om en vill bjuda på "finmiddag" om en vanligtvis är van vid att tänka i banorna oxfilé. Jag har en favoriträtt som jag oftast bjuder på när jag vill glänsa lite extra i köket. Och här kommer receptet på mina Zucchinirullader:

4 port
Du behöver:
2 Zucchini
Vitlök (ju mer desto bättre)
1 röd paprika
2 block fetaost
olja till stekning

Gör Såhär:
Skiva Zucchini tunt på längden. Ca 4 mm skivor. Och stek dem i olja och vitlök tills de blivit mjuka och då blivit böjbara (du vill kunna snurra ihop dem till rullader).
Lägg dem på ett fat för att svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa fetaost och paprika till en smet. Jag brukar hacka paprikan lite innan så blir den lättare att mixa.


I detta fall hade jag tillgång till en redig mixer men det fungerar lika bra med stavmixer.
Lägg en klick av din smet på en skiva zucchini och bred ut ett lager. Rulla ihop och lägg i ugnssäker form. Jag använder portionsformar när jag gör den här rätten eftersom att den blir ganska så "såsig" och dessutom så känns det lite lyxigare när du serverar på detta sätt. När du gjort klart alla rullader så häller du över det sista av såsen.
Toppa gärna med lite riven ost (nej, du kan inte ha för mycket ost i maten)
Tillaga i ugnen i ca 20 - 30 min eller tills de fått en fin yta.


Servera med duchessepotatis och en fräsch sallad.
lycka till!

söndag 2 mars 2014

Kokosgryta med sting

Dags för storkok då denna månad kräver lite extra av min ekonomi. Detta recept är anpassat för ett hushåll på två personer som ska ha matlådor i ett gäng dagar. Jag hittade en burk med kokosmjölk i skafferiet, hade lite lök i kylen och piripiri-sås. Även min hemmakokade mango Chutney fick göra ett gästspel i denna gryta (recept på mango Chutney finns i blogginlägget innan detta).

Jag hade ganska mycket rester av grönsaker i kylen vilket gav mig en mycket innehållsrik gryta. Du behöver förstås inte följa detta recept till punkt och pricka. Ta de grönsaker som du tycker är goda. Jag har också en hel del kryddor i skafferiet vilket ger mig mer handlingsutrymme. Du kan dra ner på kryddorna så att de passar din plånbok och ditt skafferi.
Obs! Detta är ingen gryta du gör om du är stressad eller vill pyssla med något annat samtidigt. Den kräver ganska mycket engagemang och uppmärksamhet.

Jag använde:
½ sötpotatis
1 gul lök
3 morötter
1 bukett broccoli
1 förpackning quornfilé (ta tofu eller bönor om du är vegan)
1 ½ dl jordnötter, saltade
2 burkar kokosmjölk
1 msk piripirisås
1 dl mango Chutney
2 msk kinesisk soja (därav den snygga färger på grytan, bli inte avskräckta)
Timjan (till sötpotatisen om du gillar det, annars valfri krydda)
olja (jag använder olivolja)
kryddor (de kryddor jag använde presenteras i Gör såhär: delen)


Gör såhär:
Hacka alla grönsaker, förutom sötpotatisen, i önskvärd storlek.


Sötpotatisen gör sig inte jättebra i kokat tillstånd så därför körde jag dem separat i ugnen. Jag bitade upp dem som grova pommes.
Ca 30 - 40 min på 200 grader. Jag kryddade med salt och torkad timjan.


Släng i dina grönsaker i en gryta tillsammans med olja. Fräs grönsakerna på hög värme i ca 10 min. Var noga med att röra runt i grytan med jämna mellanrum så att grönsakerna inte bränns.
Tillsätt kokosmjölk, chutney, piripirisås och soja. Sänk temperaturen och låt puttra under lock i 15 min.
Kolla din sötpotatis som är i ugnen så att den inte bränner fast i formen. Ruska runt dem ungefär en gång i kvarten. Då kan du samtidigt kolla om de börjar bli klara genom att känna på dem med en gaffel. Sötpotatisen ska vara mjuk i konsistensen.
När din gryta har puttrat sina 15 min så börjar du med nästa steg.
Hacka quornfilén i önskvärt stora bitar och lägg dem i en stekpanna tillsammans med olja.
Krydda med valfria kryddor, jag använde spiskummin, grön harissa, salt och paprikakrydda.


Stek quornfiléerna på ganska hög värme i ca 10 min eller när de fått en fin stekyta. Blanda sedan ner dem i grytan tillsammans med jordnötterna. Jag valde att grovhackade dem för bättre smak och snällare tuggmotstånd.
Smaka av grytan och krydda upp den om det behövs med salt, piripirisås och chutney.
Servera med svartris som du toppar med sötpotatisen och sedan din gryta.


(som sagt, bli inte avskräckt av färgen)
smaklig måltid!!

fredag 28 februari 2014

Mango chutney - äpple, ingefära & chili

Idag ska jag koka en gryta med kokosmjölk, sambal oelek och mango chutney. Då behöver vi alltså först och främst chutney. Det är faktiskt supergott och superenkelt att göra själv. Jag kokade egen för någon vecka sedan för att ha det som dippsås till paneer (indisk ost). Nu hade jag över så därför tänkte jag att jag skulle göra den här grytan som jag nämnde.

Mitt recept på mangochutney innehåller också ingefära vilket är superbra i förkylningstider, äpplen och chili. 
Det kan vara lite svårt att få tag på bra mango i den mängd som behövs för att koka chutney. Jag valde därför att köpa fryst mango vilket faktiskt blev riktigt bra. Jag slapp kladd, pill och frustration genom att köpa färdigbitad i frysdisken. Du gör självklart det valet själv. Dock finns det just nu en supergod mangosort ifrån Peru i våra svenska livsmedelsbutiker så om du vill använda dig av färsk mango rekommenderar jag den.



Du behöver:
1 kg äpplen
5 dl socker (i know, men detta är inget tips på bantingskurer)
2 st mango (jag tog två pkt fryst mango)
1 bit färsk ingefära (jag tog en 4 cm bit men du kan ta mer om du gillar ingefära)
0,75 dl vitvinäger
1 grön chili
2 msk honung

Skala och tärna äpplena och mangon (om du köpt färsk) i grova bitar. Skala och riv ingefäran. Kärna ur och hacka chilin, om du sparar kärnorna så får du en starkare chutney. Häll vinägern i en kastrull och tillsätt sockret, sätt på plattan på svag värme. Rör ihop sockret och vinägern. När det börjat bli varmt, när sockret börjar smälta, lägger du i frukterna. Låt allt koka på svag värme i 30 min. Tillsätt honungen och smaka av. Häll upp i glasburk och låt svalna. Förvara i kylen.

lätt som en plätt!
smaklig måltid!

torsdag 27 februari 2014

Superknäcke utan gluten

Jag gjorde en linsröra till frukostmackan igår och därför tänkte jag att jag skulle baka lite knäckebröd för att ha något att lägga röran på.
Jag valde ut ett LCHF-recept eftersom jag tänkte undvika onödiga kolhydrater. Mycket enkelt att baka, ännu enklare att älska!
Receptet jag använde mig av bygger på att du är en person som har ett helt gäng olika fröer hemma i skafferiet. Om du inte har det kan det bli lite dyrt när du ska köpa in allihop på en och samma gång men jag kan ju lugna en nervös plånbok med att de sedan kommer att räcka väldigt länge.

Det du behöver är:
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk hasselnötsmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten



Det enda du behöver göra är att blanda ihop alla ingredienser i en bunke för att sedan låta smeten vila i 10 min. Den kommer då att ha tjocknat till en massa som du kan trycka ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Ju tunnare du lyckas att få det desto bättre. Jag strödde lite örtsalt över brödet innan jag stoppade in det i ugnen och jag kan tänka mig att det blir supergott att strö över lite timjan och örtsalt om man gillar sånt.


Baka i ugnen i 70 min på 160 grader. Ta ut och skär upp i lagom stora bitar medan det fortfarande är varmt. När de svalnat så blir de krispigare och svårare att skära upp.


smaklig måltid!
För tips på pålägg kolla inlägget om linsröra.

Veganskt pålägg - linsröra

Jag fick en förfrågan på bra pålägg till frukostmackan om en inte äter något animaliskt. tips på pålägg som heller inte skulle kosta skjortan. Som vanligt så förespråkar jag att tillaga dina egna röror och såser. Det blir godare, nyttigare och framför allt billigare. Och när det kommer till röror så finns det ingen begränsning på smaksättning.

Jag gjorde därför ett linssmör/linssöra/linspastej - kalla det var du vill, gött är det i alla fall.
Ett paket linser kostar under 20 kr i en "vanlig" matbutik. Du kan säkert hitta billigare i storpack på specialbutiker. Och ett paket linser kommer att räcka till 3 - 4 satser av detta recept.

Linser är en av de superprodukterna som finns på marknaden och som vegan är det viktigt att man håller koll på sina näringsvärden (det är givetvis viktigt att hålla koll på näringsvärdena om du äter kött också. Tyvärr så är det ju så att de flesta köttätare inte har någon som helst koll på vad de egentligen stoppar i sig. Den personen som äter vitt bröd med pressad skinka till frukost, kött och potatis till lunch och falukorv med makaroner till middag, har förmodligen fått i sig, långt ifrån alla de viktiga näringsämnen som kroppen behöver. Och tyvärr så är det en vanlig missuppfattning att: inte äta kött = inte få i sig näringsämnen. Men om man är en vegan som är uppmärksam på innehållsvärdet på de produkter som en stoppar i sig, så får man förmodligen i sig mycket mer näring under en dag än vad den "vanliga" husmanskostköttätaren får på en hel vecka.)
Linser innehåller både proteiner och kolhydrater, de är rika på folsyra, fosfor, järn, kalium, kalcium, magnesium, natrium, zink och selen. Även en hel rad av olika B-vitaminer ryms inom denna supermat. I detta recept så slängde jag i massor med persilja som även den är rik på bl a. järn och B-vitaminer. Även A-vitamin och C-vitamin får du i dig via persiljan.


För detta recept behöver du:
2 dl röda linser (du kan lika gärna ta gröna)
grönsaksfond (buljong går lika bra)
2 krukor persilja
1 - 3 vitlöksklyftor
salt
kryddor (jag har fastnat för persillada för tillfället)

Koka linser tillsammans med fonden enligt anvisningarna. Jag brukar vara lite slarvig när jag ska koka linser till röror. Det gör nämligen inget om de blir överkokta eftersom att du ska mixa dem.
Släng ner dina färdigkokta linser tillsammans med persilja och vitlök i en bunke. Mixa till en slät smet. Smaksätt med salt och kryddor.
Förvara i kylen i en tätförsluten förpackning.


Smaklig måltid! hoppas ni får en rad härliga frukostar nu!

Tips på andra smaksättningar: fetaost (om du äter ost), parika och chili, koriander och vitlök, basilika och timjan. Ja, ni förstår, there is no end to the possibilities

tisdag 25 februari 2014

Vegetarisk husmanskost del 1 - grönpepparsås

De flesta såser som serveras på restauranger har någon form av animalisk ingrediens. Kalvfond är mycket vanlig i såser. Idag tänkte jag laga en typisk kötträtt på mitt eget vegetariska sätt.


Jag kokade potatis, gjorde en grönpepparsås och stekte en veganbiff som jag hittade i den vegetariska kyldisken.

För att göra grönpepparsåsen behöver du:
2st schalottenlök
2 - 3 msk grönpeppar i lag
1 tsk dijonsenap
4 dl grönsaksfond
2 - 3 dl grädde
vetemjöl

koka upp fonden enligt anvisningarna. det står på flaskan hur mycket fond du behöver till 1 dl vatten. tillsätt lite mjöl för att göra konsistensen lite tjockare. Enklast är att strö mjölet över fonden med hjälp av en sil samtidigt som du vispar. Då undviker du klumpar. Annars går det bra med ngn annan typ av redning som faller dig bättre i smaken.

Skölj pepparkornen noga för att få bort lagen. Hacka dem sedan grovt. Skala och finhacka löken.
För att få fram bäst smak på din sås så bör du tillreda den i samma stekpanna som du tillagar din "biff". Jag köpte en supergod variant som var kraftigt kryddad vilket gav en superbra smak på såsen.


Stek biffen i smör för bästa smak. Ta ur biffen och låt den vänta på såsen. Tillsätt en gnutta mer smör i pannan och tillsätt pepparkornen och löken. stek dem i nån minut och tillsätt sedan fonden och låt allt koka ihop. Tillsätt sedan grädde och senap och låt det koka samman till önskad konsistens.
servera med kokt potatis, din biff och en god sallad.

enklare än så kan de inte bli!
smaklig måltid!

lördag 15 februari 2014

Raw - glassen som är vad den heter

Jag provade den nya glassen med från märket Lily and Hanna´s Raw! Rawfood Ice cream


Jag provade Caramel och Choklad. Båda var supergoda och jag kan verkligen rekommendera dem! Caramellen var söt och Chokladen var sådär kraftigt chokladig som Ben&Jerry´s brukar vara. Förpackningarna är baserade på EN PORTION så det finns ingen möjlighet att pressa i sig en halvliter glas hur som helst vilket kan vara bra för vissa (läs: mig) som inte kan kontrollera sig själva när de får för stor förpackning, typ Ben&Jerry´s

Och nu undrar ni säkert om dessa godingar också är nyttiga, eftersom att de är raw. Som svar ger jag er info, direkt tagen från deras hemsida (http://lilyohanna.se/)

"Idéen till Lilys och Hannas Rawfood Glass föddes då min dotter Lily, som länge haft eksem, fick rådet av en naturläkare att minska ned på animaliska fetter. Då vi båda älskar god glass, började jag utforska möjligheten att få fram en glass som både var underbart god och nyttig. Resultatet blev Lilys och Hannas Rawfood Glass.

Nu är vår förhoppning att flera personer ska njuta av vår glass. Av att kunna ge sig själv och sina kära en glass som faktiskt är nyttig och samtidigt super god och lyxig.
Glassen är naturligt och varsamt tillredd utan upphettning, så att viktiga näringsämnen bevaras. Den är sötad med nektar från kokosblomman, ett nektar som har lågt-GI värde, är fullt med viktiga näringsämnen och som dessutom ger en ljuvlig kolaaktig smak. Gräddigheten kommer från nyttig färskpressad kokosolja samt välgörande cashewnötter"
för mer info hänvisar jag till deras hemsida.

lördag 8 februari 2014

Chutney på Södermalm

På Katarina Bangata, alldeles nära Götgatan, ligger Chutney. Ett av mina smultronställen i STHLM. Hit kan man komma, sommar som vinter, små eller stora sällskap, fikasugna eller vrålhungriga, vegan som vegetarian.

Kvällens meny förändras konstant men det som alltid gäller är det fantastiska erbjudandet om att en får välja två rätter från menyn. Då får en alltså två mindre portioner på en tallrik. Och inte nog med det, om du inte blir mätt får du ta mer mat!!! (!!!!!)


Menyn är alltid vegetarisk men vissa rätter är även veganska, alternativt glutenfria. Det finns alltid tillbehör som chutney, lingonsylt, sambal oelek samt parmesan. Bröd, smör, dricka, sallad och kaffe finns även på buffébordet.


Det finns även annat att äta än dagens meny, det finns bl a vegoburgare, smörgåsar och en del andra vegetariska rätter. Chutney har rättigheter och har en hel del ölsorter som en kan välja mellan.


Såhär kan en måltid se ut


(jag ber om ursäkt för den dåliga bilden men jag skyller på mysbelysningen inne på Chutney. Det ger inte så fina bilder men det är otroligt stämningsfullt och mysigt inne på chutney.


Det finns en hel del veganska alternativ att få tag på. Fika som mat, veganer är välkomna.


och om det är någonting som är mysigt så är det att sitta på Chutneys uteservering på somrarna. 


Ni hittar Chutney på Katarina Bangata 19
Öppettider:
månd - fred 11 - 22
lörd 12- 22
sönd 12 - 21

om ni är ett lite större sällskap så rekommenderar jag att ni bokar bord i förväg. Restaurangen är ganska stor med många sittplatser men den är även mycket populär så det finns ingen garanti på att det ska finnas plats.
tel nr: 08 - 640 30 10

torsdag 6 februari 2014

En tager vad en haver

Det bästa med bönbiffar är att det inte finns några som helst gränser för vad en kan smaksätta dem med. Jag rotade runt i skafferiet och kylen för att skrapa ihop till något som skulle kunna fungera som lunch.


Jag hittade en burk bönor, en snutt purjolök, en trist kant av en paprika och en helt okej bit av en zuccini.
Detta är helt perfekt att skapa grönsaksbiffar av. Dock ska en tänka på att när en använder sig av färska grönsaker så får en förvänta sig att det blir mycket vätska i biffarna så antingen får en steka på grönsakerna innan en blandar i dem i bönsmeten eller så får en kompensera med extra mjöl. En kan använda sig av mandelmjöl om en vill undvika extra kolhydrater.


Jag finhackar mina grönsaker när jag ska ha dem i biffar, då blandar sig grönsakerna bättre med bönorna och du får en jämn och bra smak på biffarna. Just paprika innehåller ju massor med vätska så en får verkligen tänka på att tillsätta mjöl i smeten.


Jag river alltid ner så mycket av grönsakerna som möjligt vid sidan av innan jag tillsätter dem i bönsmeten. morötter, rödbetor och andra rotfrukter blir superbra i smeten när de rivs ner. I det här fallet rev jag min zuccini och pressade ur saften innan jag blandade ner den i smeten.
jag sparar alltid på saften och idag blandade jag ner en matsked vetegräs och så fick jag en supernyttig shot.

4 portioner
För dessa biffar använde jag:
1 burk blandade bönor, 400g
200 g zuccini
30 g gul paprika
40 g purjolök
persillada (andra kryddor och salt går lika bra)
1 msk No egg (ni hittar info om No Egg i mitt inlägg som heter Spenat- & fetaostbiffar)
½ dl mandelmjöl
svarta sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader
Mixa bönorna till en slät smet
finhacka purjolök och paprika och blanda ner dem i smeten. Riv zuccinin på ett fat. Pressa ur saften och blanda sedan ner zuccinin i bönsmeten. Tillsätt mjöl, kryddor och No Egg och blanda. Nu kan smeten uppfattas som mycket torr men grönsakerna i biffarna kommer att släppa mycket vätska så oroa er inte för att de ska bli torra.
Forma till fyra biffar
Lägg biffarna i en ugnssäker form på bakplåtspapper eller ha i lite olja i botten.
Strö lite sesamfrön över biffarna och stoppa sedan in dem i ugnen i 20 - 30 min.


Jag serverade mina biffar med pommes, gjorda av sötpotatis och lite tacosås (en tager vad en haver)
Supergott och superbra sätt att rädda matvaror som annars hade fått möta sitt öde i hushållssoporna.

Dessa biffar innehåller ca 170 kcal
8 g kolhydrater
5 g protein
5 g fett

tisdag 4 februari 2014

Astrid och Aporna

Det finns en hel del vegetariska produkter på marknaden som är framtagna, främst för att det ska bli lättare att få i sig protein som vegetarian men också för att det ska bli lättare för oss invanda köttätare att övergå till vegetarisk kost. Tack gode gud för alla vegetariska biffar och korvar i frysdisken, vad skulle annars moster Hilda bjuda oss på när vi kommer på besök!

Det har nyligen kommit till min vetskap att Hälsans kök´s produkter är producerade i Israel och är du en människa med ett samvete bör du alltså undvika att köpa deras produkter.
källa: http://www.palestinagrupperna.se/bojkott-desinvesteringar-och-sanktioner-bds/israeliska-produkter-i-sverige

Dock finns det förstås en hel drös producenter på marknaden som tillverkar sina produkter med kärlek. Och idag vill jag lyfta fram Astrid och aporna (astridochaporna.se).
De startade i Malmö som en supermarket, med enbart vegetariska produkter. Idag, näst intill massproducerar de sina varor och ni hittar återförsäljare av dem i hela Sverige. På deras hemsida kan du hitta din närmaste butik! Där hittar du också information om deras produkter och jag tycker definitivt att alla bör prova deras ost, korv och framför allt deras Julskinka, när det nu blir dags för jul igen.

Jag bjöd över några vänner på middag för att prova deras burgare. Tyvärr tyckte jag att de var lite tråkiga och jag fick medhåll från mina gäster. Dock är vi vana att tillaga våra egna burgare och inget helfabrikat kan ju mäta sig med hemlagat. Vi var trots allt väldigt nöjda med middagen så om du vid tillfälle inte har tid att göra dina egna burgare så duger AstridochApornas alternativ helbra.

Trots att jag blev besviken på burgarna så är jag alltid helt lyrisk över deras julskinka så jag tycker definitivt att alla vegetarianer med vänner bör prova deras produkter!!






söndag 2 februari 2014

Raw food-bakelse med blåbär och cashewgrädde

   Tanken med "raw food" är att vi inte ska äta något som har hettats upp till mer än 47 grader. Det innebär att nästan alla mjölkprodukter som har pastöriserats går bort. Vid 47 grader börjar näringsämnena i maten att reduseras och tanken är att genom raw food ska vi få i oss så mycket näringsämnen som möjligt. Maten anses vara ren när den inte har tillagats genom upphettning. 

   I länder som Sverige, som drabbas av Vinter en gång om året så är det svårt att leva helt på raw food eftersom att vi gärna vill värma oss med upphettad mat. De flesta entusiaster försöker leva så mycket som möjligt på raw food vilket innebär en kost som består till kanske 70% på raw. 
   En detox, en gång om året, kan dock vara att rekommendera. En två-veckors period då vi lever helt och hållet på raw food ska enligt "experter" göra oss piggare och friskare.
   
   Eftersom att vi, genom raw food, till stor del äter frukt och grönsaker ska en tänka på vilka grönsaker vi stoppar i oss. Ekologiska obesprutade frukter och grönsaker är att rekommendera eftersom att vi gärna vill slippa så mycket miljögifter som möjligt i vår mat.

   Jag försöker använda mig av raw food när jag ska baka energibars till träningen eller bara för att det är lite kul och annorlunda om en ska bjuda på efterrätt. Så var fallet under helgen och jag tänkte slå på stort och göra en bakelse efter raw food - konstens alla regler.

   När du ska tillaga olika bars och kakor bör du ha en matberedare, det blir mycket svårt med enbart en stavmixer.Du kan också behöva bakplåtspapper och en kavel. Du behöver också tid. Oftast ska nötter och frön blötläggas i allt ifrån några timmar till flera dagar.

Till 6 bakelser behöver du:

2 dl cashewnötter, naturella
1 dl soyamjölk (gärna den lite söta varianten)

200 g mandel
100 g torkade aprikoser
50 g torkade tranbär
2 - 3 msk äppeljuice
½ dl riven kokos
bär

Det första du ska göra är att förbereda grädden, som vi ska tillverka av cashewnötterna. Genom att blötlägga nötterna mjukas de upp och går då att mixa till en len smet och om en då blandar dem med sojamjölk får vi en kräm som är mycket lik vispad grädde i sin konsistens. 


Lägg cashewnötter i blöt i minst 3 timmar. 
Börja med kakbottnen under tiden.


Mixa mandel aprikoser och tranbär i en matberedare till fina smulor. Det kan ta lite tid och du behöver en stark mixer.


Använd dig gärna av en juicepress och gör din egen äppeljuice. Annars går det att få tag på rena produkter på marknaden. 

blanda ner 1 msk juice i taget medan du fortsätter mixa frukten och nötterna. Nu börjar smulorna mer och mer likna en massa. När du kan forma massan är den reda att  användas.

Strö ut den på ett bakplåtspapper


Täck med ett nytt bakplåtspapper och kavla ut till en tunn botten. Ta bort det översta pappret och strö kokos över kakan. Täck åter kakan med papper och ställ kakan kallt tills grädden är färdig. Om den är kall så stelnar den och blir då lättare att hantera. Jag ställde kakan i några minusgrader i 3 timmar.

När cashewnötterna är redo för användning häller du bort vattnet och slänger ner nötterna i matberedaren. Mixa. Länge och väl. Häll lite mjölk i taget i mixer så att nötterna börjar likna ett "skum". När nötblandningen liknar vispad grädde är den klar. Och smakar förmodligen sött och ljuvligt.

Ta fram din kylda kakbotten och skär ut rutor eller någon annan kul form och varva kakbotten, grädde och bär. Jag tog blåbär och jag snålade inte på den varan!


Nu är du och dina gäster redo att njuta!

Lycka till!

torsdag 30 januari 2014

Spenat- & fetaostBiffar

Bönbiffen
oändligt många variationer, oändligt många smaker

Idag har jag har valt att göra dessa biffar med smak av spenat och fetaost. Främst för att min sambo hade lite spenat i frysen. "En tager vad en haver", tänkte jag.
Om spenat inte är en favorit så är det enkelt att ta bort från receptet och lägga till det som passar dig. Det en ska tänka på när en ska göra bönbiffar är att reducera så mycket vätska som möjligt ur smeten. Använder du dig av färska grönsaker är det bra att riva ner dem vid sidan av och pressa ur den vätska som den innehåller. Jag brukar spara vätskan och använda juicen till smoothies eller dricka den som den är.

Jag använde mig av fryst spenat, vilket inte är optimalt, den färska varianten är givetvis nyttigare men då ska en se till att den är ordentligt sköljd. Spenat innehåller mycket järn, A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin. Dessa näringsämnen tas bäst upp om du äter spenaten rå men det är klart att vi kommer att få i oss en del även i dessa biffar!

Kikärtor och Sojabönor är en bra proteinkälla och Sojabönorna kan även användas av dem som går på LCHF-dieten då de har en låg kolhydratmängd om en jämför med andra bönor. I Asien har sojabönan använts som medicin i århundraden då den har visats minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, canser och benskörhet.

Dessa biffar är alltså rena hälsotrippen!

Jag lagar alltid en stor mängd på en gång, då kan en slänga in i frysen eller ha med sig som matlåda i flera dagar.

recept 7 port:
200 g kikärtor
200 g sojabönor
275 g fryst spenat (tinad och avrunnen/pressad på vätska)
200 g fetaost
2 msk mandelmjöl
1 msk NoEgg
½ msk persillada (istället för salt)
½ msk torkad oregano
20 g panko (asiatiskt ströbröd)


Om du använder dig av torkade bönor så ska de ligga i blöt i ca 1 dygn. Sen kokar du dem i ca 45 - 90 min. Du får smaka dig fram tills de är mjuka och är goda att tugga på. Koktiden varierar beroende på hur länge bönorna har fått ligga i blöt.

Sätt på ugnen på 200 grader
du börjar med att mixa bönorna till önskad konsistens. jag föredrar att inte ha smeten helt slät utan se till att det är lite bitar utav bönorna kvar.
När du har din önskade konsistens har du i resten av ingredienserna. fetaosten smular du ner. 
rör runt tills allt blandats ordentligt. 

'NoEgg är en äggersättning som en kan få tag på i de flesta matbutiker och hittas ofta på samma hylla där de säljer glutenfritt. NoEgg är inte bara bra för att det är veganskt, utan det är också toppenbra att använda som bindande medel när en ska göra biffar. Eftersom att det är en torrvara så undviker du att smeten blir för kletig, vilket gör den problematisk att hantera. Mandelmjölet använder jag också för att binda smeten och det är en kolhydratsfri mjölsort som jag även använder när jag gör pajdeg.


När du är nöjd med din smet formar du biffar och vänder ner i ströbrödet. Om du vill undvika kolhydrater kan du använda sesamfrön till paneringen istället för ströbröd.
Lägg biffarna i en ugnssäker form på bakplåtspapper eller ha i lite olja i botten av formen.
låt biffarna vara i ugnen i ca 20 - 30 min. 
Anledningen till att jag tillagar biffar i ugnen är för att de lätt går sönder i stekpannan medan de bakas ifred i ugnen. När biffarna tas ut ur ugnen är de oftast porösa till konsistensen men om en låter dem vila i 10 min så har de stannat och är sedan fasta. Det går då jättebra att steka dem om en skulle vilja ha stekyta på biffarna.

Jag serverade mina biffar med en mix av mathavre och svartris som jag kokat i grönsaksbuljong, en yoghurtsås som jag slängde ihop av yoghurt, tomatpuré, kryddor och vitlök. 

Dessa biffar innehåller:
208 kcal

varav 100 g kolhydrater, 40 g protein och mindre än 20 g fett
vilket är mer än hälften av rekommenderat dagligt intag.

Bra information omNoEgg hittar ni på gröngåva.se:
http://www.grongava.se/shop/product/no-egg-aggersattning


fredag 24 januari 2014

Efter träningen

Efter träning är det viktigt att fylla på med ny energi. Ta gärna något litet direkt efter, en frukt eller liknande. Se sedan till att få i dig något ordentligt så att kroppen får möjlighet att läka. 

Har du någonsin hört någon (eller dig själv) säga: 
   "Ååh jag som precis kommit igång med träningen, å så går jag och blir sjuk, så himla typiskt min otur"
Jag kan lova dig att det inte handlar om otur, det beror på att du inte gett kroppen den energi som det kräv för den att återhämta sig efter ett träningspass. 

Om det inte finns utrymme för dig i din hektiska vardag att sätta dig och äta en rejäl måltid direkt efter ett träningspass så kanske det finns utrymme för en extra ansträngning i köket på morgonen.
Det är alltid bäst att själv tillreda det man ska stoppa i sig för att vara säker på vad den egentligen innehåller. Det finns ett gäng proteindrycker på marknaden men många innehåller någon animalisk produkt så är du vegan blir det problem att leta i varuautomaten på gymmet. 
Detta är receptet  på en riktigt bra smoothie som fungerar superbra direkt efter träningen om det inte finns utrymme för mat. Dock vill jag påpeka att den inte ska ersätta en måltid. Det är jätteviktigt att du någon gång faktiskt sätter dig ner och äter i lugn och ro.

Men detta är receptet på en "hålligång och flängarunt- smoothie"

1 banan
en näve hallon
1 dl bakepro (annat proteinpulver går lika bra)
en skvätt blutsaft (järn baby! extra viktigt om du är kvinna)
i detta fall tog jag granatäppeljuice (när du köper färdig juice, kolla alltid innehållsförteckningen. om socker finns med och framför allt om det står socker bland de första ingredienserna så är det bara att dumpa den sorten direkt. försök hitta de sorter som enbart innehåller frukt. det bästa vore om du införskaffar dig en juicepress för då kan du vara säker på att du får i dig en ren produkt)

mixa alla ingredienserna med stavmixer eller i en blender
denna energibomb innehåller 465 kcal och bör ge din kropp kraft för återhämtning
enyoj!

torsdag 23 januari 2014

Renée Voltaire

I hjärtat av Stockholms city hittar ni Renée Voltaires restaurang och café. Här hittar ni en blandning av vego, rawfood och allmänt hälsosam mat.
Restaurangen fungerar även som butik och ni kan finna allt som behövs för era egna rawfoodrecept. Jag kan nästan lova er att om ni stöter på någon okänd ingrediens i något recept så kan ni finna den hos Renée Voltaire.

Jag och min syster begav oss dit för att ladda upp energinivåerna efter ett hårt träningspass och vi kunde inte ha blivit nöjdare. Det var supergott och den fantastiska miljön gjorde besöket till en riktig höjdpunkt på dagen. Inte bara god mat, du laddar även på ditt positiva känslokonto.

Maten i sig är inspirerad av rawfood-köket men i restaurangen finns upphettad och tillagad mat så det bryter mot rawfood-reglerna. dock serveras alla rätter på lunchmenyn med en härlig rawfood-sallad. vad som gör rawfood så speciellt är att den ofta innehåller många ingredienser och mycket fröer och frukt. Idag innehöll salladen bla äpple och rå gulbeta vilket gjorde den smakrik och härligt krispig.
Menyn förändras med jämna mellanrum men det finns alltid gott bröd och knäckebröd som har den där hembakade känslan samt hummus och bönpesto.

Alla som har möjlighet att ta sig in till city och som kan lägga 150kr på lunch - Gör det! Det är så otroligt värt det!

 det finns alltid olja och kryddor på borden och maten serveras alltid på vackra tallrikar
 vackra bord
 Think global, eat local
 ett plus för det starka kaffet som serverades i vackra koppar
 Agavesirap och en del andra baktillbehör
 Green power, Enjoy!
 menyn förändras med jämna mellanrum men den är alltid lika färgglad och fin
 en del av butiksdelen
 frön, pulver och smoothiemixar finns att få tag på
och är du sugen kan man alltid ta en rawfoodfika innan man avslutar besöket hos Renée Voltaire

Ni hittade Renée Voltaires restaurang i PUB-gallerian på nedre plan